Hulp bij Angsten
- Geen wachttijd
- Aanvullend gedeeltelijk vergoed
- Aangesloten bij NFG en RBCZ
- Geen wachttijd
- Aanvullend gedeeltelijk vergoed
- Aangesloten bij NFG en RBCZ
“Bewaak je je grens, of bewaak je je angst?”
Angsten
Bang zijn we allemaal wel eens. Het is een nuttige emotie, zeer bruikbaar ook wanneer er gevaar dreigt. Maar zoals voor alles eigenlijk geldt: het moet wel proportioneel zijn.
Als je te maken hebt met angsten kan dat je erg belemmeren in je dagelijks functioneren. Het geeft veel stress en nare onbehaaglijke gevoelens. Je gaat situaties vermijden, waardoor de angst juist toeneemt. Je raakt in een vicieuze cirkel die kan worden doorbroken door te werken aan vergroten van vertrouwen in jezelf en de omgeving.
Een belangrijke functie van angst is dat deze emotie ons waarschuwt voor dreigend gevaar. Een deel ervan is dus gezonde angst. Als je echter over-reageert op situaties die realistisch gezien geen of nauwelijks gevaar opleveren dan kunnen we in therapie onderzoeken waar dat mee te maken heeft.
Terreinen waar je angst kan ervaren zijn onder andere:
- Faalangst
- Sociale angst
- Angst voor dieren
- Angst voor grote groepen / pleinvrees
- Bindingsangst
- Angst voor de toekomst
- Angst om dik te worden
- Etc
Hoe ziet de therapie eruit?
In therapie gaan samen uitzoeken waar jouw angst vandaan komt, hoe het is ontstaan en wat de achterliggende behoefte is. Wie kan er uit jouw omgeving steun bieden in deze periode?
En je gaat nieuwe ervaringen opdoen in het gewone leven, zodat je kunt ervaren dat ander gedrag en gedachten de angst verminderen of wegnemen. Je kunt leren jezelf te geven wat je nodig hebt om goed met angst om te gaan. Dat is nieuw en misschien vreemd, maar het kan je ook meer rust geven.
Je kunt je dan veilig gaan voelen bij jezelf, omdat je weet wat je nodig hebt. Zo wordt het vertrouwen in jezelf ook groter.